20.11. Organisaatiokulttuurin johtaminen

Kurssin viimeisen luentokerran aiheena oli organisaatiokultuurin johtaminen ja se alkoi noin tunnin mittaisella yritysvierailuluennolla, jonka piti Valamis Oy:n Head of Marketing Nea Kolmonen. Puhevuoro oli mielenkiintoinen ja sen aikana sai todella hyvän ja nykyaikaisen kuvan Valamiksesta työpaikkana ja yrityksenä, mikä herätti mielenkiintoni tutustua yritykseen vielä luennon jälkeenkin. Kolmosen oman urapolun ja toimenkuvan lisäksi kerrottiin myös laajasti Valamiksen omasta historiasta ja laajenemisesta. Pääkohtina alkuperäisen yrityksen perustaminen 2003 Arcusys-nimellä. 2010 - ensimmäinen ulkomaan toimipiste ja Valamis-oppimisympäristön kehittämisen aloittaminen. 2013 - osallistuminen Great Place to Work -tutkimukseen ja ensimmäinen monista tunnustuksista yhtenä parhaista työpaikoista Suomessa. Vuotta myöhemmin 2014 samassa tutkimuksessa jo yhdeksi Euroopan parhaista työpaikoista. 2018 - Yrityksen nimi vaihtuu myös Valamikseksi. 2019 - yrityksessä jo yli 200 työntekijää ja toimipisteitäkin jo yhdeksässä eri maassa.

Itse luennon pääaiheena olleesta organissatio kulttuurista ja sen johtamisesta mieleen jäi parhaiten pohdinnat eri yhtiöissä toteutuvista ja olemassa olevista normeista, ''kulttuureista'' ja dimensioista. Pelkästään siitä kuinka työntekijöiden kansallisuus ja tätä kautta omaksutut kultuurilliset ja dimensionaaliset tavat ja normit eroavat toisistaan, on tehty lukuisia tutkimuksia. Hollantilainen sosiaalipsykologi Geert Hofstede on mm. tutkinut asiaa koko elämänsä ajan. Ensimmäinen tutkimus aiheesta ilmestyi vuonna 1981 sisältäen 40 maata ja viimeisin kuusiulotteinen tutkimus vuodelta 2010 kattaa jo 93 eri maata. Näistä tutkimuksista on ollut paljon hyötyä, ja niiden keräämästä datasta muodostetuista diagrammeista näkee suuria kulttuurillisia eroja eri valtioiden välillä. Tämä itsessään kertoo jo suurissa organisaatiossa helposti syntyvistä ongelmista johtamisen näkökulmasta ja sen haastavuudesta suuren ihmismassan tuodessa niin paljon eri kultuurieroja ja näkemyksiä mukanaan.

Loppuluennossa poikettiin vielä institutionalismissakin ja esille tuli myös vanha tuttu McDonaldsaatio, jossa maailman kulttuurit muovautuvat samanlaisiksi ja varsinkin isoissa organisaatioissa käytetään melkein järjestään samankaltaisia organisaatiorankenteita johtuen siitä, että ne ovat jo ennestään todettu toimiviksi ja täten turvallisiksi. Tämä ns. matkiminen onkin nykypäivänä yritysmaailmassa todella yleistä.

T.L

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

29.10. Yksilöiden, ryhmien ja tiimien johtaminen & tiimikonfliktin johtaminen

30.10. Johtamisteorian päälähestymistapoja. Henkilöstövoimavarojen johtaminen